Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Crkva Svetog Pantelejmona

Crkva svetog Pantelejmona Divčibare

Divčibarska crkva ili crkva svetog Pantelejmona nalazi se u samom centru Divčibara, a predstavlja duhovno obeležje ovog prelepog planinskog turističkog mesta. Ova kulturna i duhovna tvorevina datira iz 1995. godine, jer su ratovi ometali njenu raniju izgradnju. Gotovo svaki gost Divčibara, prolaznik ili onaj koji je iznajmio smeštaj na Divčibarama, obavezno obidje i prelepu crkvu svetog Pantelejmona.

Prva ideja…

Prva ideja o izgradnji crkve na Divčibarama javila se još 1930. godine, od strane članova zdravstvenog društva Divčibare. Deset godina kasnije, 1940. godine, izgradnja crkve na Divčibarama skoro da je počela, ali ulaskom Kraljevine Jugoslavije u Drugi svetski rat 6. aprila 1941. godine, obustavljeni su radovi na izgradnji crkve na Divčibarama. Od prvobitne ideje, izgradnja divčibarske crkve je čekala 65 godina, sve do 1995. godine, kada je na dan svetog Pantelejmona počela izgradnja.

osveštana…

Divčibarska crkva osveštana je 2001. godine na dan svetog Pantelejmona. Ovim činom je posvećena grčkom lekaru, svetom velikomučeniku Pantelejmonu, koji je ljude lečio molitvom i imenom Hristovim, a zbog toga bio mučen i pogubljen od strane rimskog cara Maksimijana 304. godine.

liturgija…

U crkvi svetog Pantelejmona Divčibare održavaju se liturgije, kada je prisutno mnoštvo vernika, kako žitelja, tako i posetilaca iz raznih krajeva naše zemlje, smeštenih u nekom od apartmana ili soba na Divčibarama.

oslikao je…

Crkvu svetog Pantelejmona Divčibare oslikao je umetnik Rade Sarić, rodom iz Čačka. U ovom duhovnom zdanju, čuvaju se čestice moštiju svetog Pantelejmona, svetog Nikolaja Žičkog i svete Petke. Posetom crkve svetog Pantelejmona možete se okrepiti i vodom sa česme svetog Vasilija.

Pored same crkve svetog Pantelejmona na Divčibarama, nalazi se i prostrani konak, gde se mogu kupiti sveće ili suveniri kao uspomena na ovaj kraj. U konaku se mogu dobiti informacije vezane za turizam i smeštaj, s obzirom da u okviru konaka nalaze i sobe za smeštaj gostiju. Konak crkve svetog Pantelejmona Divčibare takodje poseduje kongresnu salu i knižaru.

Divčibare poseduju veliki turistički potencijal za koji su prvenstveno zaslužni čist vazduh, planinska klima i netaknuta priroda planine Maljen. Smeštaj na Divčibarama se gradi velikom brzinom, a već danas postoji veliki broj pivatnih kuća u kojima se izdaju apartmani i sobe za smeštaj gostiju. Naravno, Divčibare poseduje i nekoliko hotela koji su puni gostiju.

Nema sumnje, crkva svetog Pantelejmona na Divčibarama predstavlja najlepši ukras ovog mesta, a sasvim je sigurno da svaki gost koji poseti Divčibare, obavezno obidje i ovo predivno zdanje.

 

istorija

Planina Maljen

U predelu gde raničarski krajolici Mačve i Pocerine lagano prerastaju u brda, a brda rastu… Više...

Manastir Krčmar

Manastir Krčmar sa crkvom Svetog Nikole Crkva Svetog Nikole u Krčmaru, opština Mionica, u literaturi… Više...

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani