Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Manastir Krčmar

Manastir Krčmar sa crkvom Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole u Krčmaru, opština Mionica, u literaturi se prvi put pominje 1736. godine. Ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. Crkvu u Krčmaru narodno predanje vezuje za Kraljević Marka. Prvo pisano pominjanje se vezuje za manastir koji je obnovljen. Kao i mnoge crkve valjevskog kraja za vreme Kočine krajine i ona je gorela 1788. godine.

Današnja građevina je dobila svoj izgled 1793. godine, kada je hramu prizidano kube. ktitori ovih obimnih radova na građevini bili su članovi porodicu Grbović, braća Nikola i Milovan, poznate vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Crkva je skromna po svojoj veličini, ima osnovu pravougaonika sa polukružnom oltarskom apsidom i kupolom koja je oslonjena samo na četiri stuba.

Priprata koja je dozidana tokom 19. veka je od opeke, dok je glavna građevina zidana kamenom. U to vreme drveni krov sa šindrom kao pokrivačem je zamenjen biber crepom. U kupoli je sačuvan živopis koji je 1802. godine naslikao Petar Nikolajević Moler. Ovo slikarstvo je jedno od retkih primera sačuvanog živopisa iz predustaničke Srbije. Crkva u Krčmaru je utvrđena za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture 1967. godine.

istorija

Planina Maljen

U predelu gde raničarski krajolici Mačve i Pocerine lagano prerastaju u brda, a brda rastu… Više...

Manastir Krčmar

Manastir Krčmar sa crkvom Svetog Nikole Crkva Svetog Nikole u Krčmaru, opština Mionica, u literaturi… Više...

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani