Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Divčibare

Suprotno uvreženom mišljenju većine ljudi, Divčibare nisu planina, već gradsko naselje grada Valjeva, a geografski gledano Divčibare su planinsko polje u centralnom delu planine Maljen. Divčibare su u Kolubarskom okrugu, od Valjeva udaljene 38 kilometara, a od Beograda 107 kilometara.

Nadmorska visina Divčibara od 980 metara smatra se idealnom za boravak čoveka zbog povoljnog uticaja na njegovo zdravlje. Zato su i zaslužile status vazdušne banje. Naime, tokom boravka na visini, vremenom, dolazi do niza promena u čovečijem organizmu, koje proizvode stanje fiziološke adaptacije ili “aklimatizacije” (dubina disanja i pritisak u arterijama pluća se povećava, organizam proizvodi više crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, povećava se i prenos kiseonika do tkiva i ćelija i proizvodi se veća količina enzima koji olakšavaju oslobađanje kiseonika od hemoglobina u tkivima). Sve ovo omogućava čoveku da postigne maksimalnu efikasnost sopstvenih psiho-fizičkih mogućnosti. Vreme potrebno za aklimatizaciju je individualno i varira od čoveka do čoveka, neki se aklimatizuju brže od drugih, ali kod većine aklimatizacija nastaje nakon nedelju do deset dana, dok se 80-90% od ukupnog dostignutog fiziološkog nivoa aklimatizacije postiže u periodu od tri nedelje do mesec dana. Dakle, što duže vremena omogućite sebi boravak u vazdušnoj banji Divčibare – tim bolje po vas.

Geografski gledano Divčibare su planinsko polje koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda, a najviši vrh je Kraljev sto (1.104 m), dok je drugi po visini Crni vrh (1098 m). S obzirom da su Divčibare u centralnom delu Maljena, okružene su planinskim visovima koji ih štite od vetrova, a pružaju fantastičan pogled na delove masiva Maljena. Divčibare su podeljene visom Stražara na dva dela: Divčibare u užem smislu i Pitomine, a sa samog visa Stražara vidi se celo divčibarsko polje, ostali visovi planine Maljen, planine Valjeva (Povlen, Medvednik, Jablanik), kao i sam grad Valjevo. Sve nabrojane valjevske planine čine završni masiv Dinarskog planinskog sistema.

Specifičan reljef planine Maljen omogućava povoljne klimatske karakteristike i raznovrstan biljni i životinjski svet (srne, zečevi, veverice). Maljen je poznat po četinarskim šumama (beli i crni bor, jela, smrča, kleka i planinski bor), ali postoje i šume listopadnog drveća (bukva, breza – koje obrazuju šume samostalno ili u zajednici sa četinarima). Divčibare su poznate po šumskom i livadskom bilju, ali i šumskim plodovima. Maljen obiluje izvorima i tekućim vodama, a kroz same Divčibare protiču i reke kolubarskog i zapadnomoravskog sliva: Crna reka, Crna Kamenica, Bukovska reka, Kozlica, Krčmarska reka, a postoje i izvori: Žujan, Hajdučka česma, Čubrica.

Ovakav geografski položaj Divčibara nudi beskrajne mogućnosti za odmor, rekreaciju, ali i ozbiljne sportske pripreme. Ljubiteljima skijanja su na raspolaganju dve ski staze:

Ski staza „Crni Vrh“ dužine 850 metara, u okviru „Divčibare Ski Resort“, sa severne strane Crnog vrha, opremljena sistemom za veštačko osnežavanje i dvosednom žičarom kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a visinska razlika koja se pređe od podnožja do vrha staze iznosi 180 metara (izlazna stanica je na 1.091m nadmorske visine). Srednje je težine, crvene kategorije i preporučena je za iskusnije skijaše;

Ski staza „Centar“ dužine 600 metara, u blizini odmarališta „Crni Vrh“, hotela „Pepa“ i „Divčibarskog zamka“, na severnim je obroncima Crnog vrha, opremljena ski liftom – vučnom sajlom sa tanjirom koji se postavlja između nogu, kapaciteta 700 skijaša na sat, a visinska razlika koja se pređe od podnožja do vrha staze iznosi 100 metara.

Posetiocima Divčibara na raspolaganju su pijaca, turistički voz, poseta crkvi „Svetog Pantelejmona“, ali naročito zadovoljstvo mogu pružiti brojni vidikovci do kojih se stiže obeleženim pešačkim stazama koje započinju od centra Divčibara (Centar – Golubac (30 minuta, 1.050 nvm), Centar – Paljba (40 minuta, 1.051nvm), Centar – Ljuti krš (40 minuta, 962nvm), Centar – Velika Pleća (45 minuta, 1.036nvm), Centar – Pančevačko odmaralište – Crni vrh (35 minuta, 1.093nvm) i Kružna staza – Vrhovi Divčibara). Sve staze omogućavaju lak pristup do svih visova i njima se zaista dobro može istražiti svaki kraj Divčibara, bez mnogo napora i savlađivanja uspona. Na raspolaganju su i planinarske staze, a ozbiljnije deonice se mogu preći i biciklom (kao na primer staza u dužini od 48 km preko Crne reke i reke Gradac do Valjeva), te bajkerski krug od 57 kilometara oko Divčibara. Naravno tu su i ozbiljne pešačke staze za fizički snažnije osobe kao na primer staza – Veliko brdo, Pear i vodopad Skakala u trajanju od 120 minuta, ali i mnoge druge. Zatim, za znatiželjne, tu je i staza koja vodi do Velikog Golupca gde je bio rudnik magnezijum-karbonata. Možete šetati sami, u društvu, ali i u organizovanim pešačkim turama.

Da bi svaki trenutak proveden na Divčibarama za vas bio nezaboravan mi smo se na ovom sajtu potrudili da za vas, sa puno pažnje, proberemo hotele, vikendice, apartmane i brvnare, kao i da ažuriramo servisne informacije o svemu što je aktuelno na Divčibarama. Zato, izaberite smeštaj, udobno se smestite i uživajte u lepotama Divčibara!

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani