Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Velika pleća – pešačka staza na Divčibarama

Da biste došli na Velika pleća, sa glavnog puta kojim se ide ka staroj ski-stazi treba skrenuti levo kod Pančevačkog odmarališta. Dalje se ide uzbrdo asfaltnim putem koji prolazi ispod odmarališta IMT. Iza njega se dolazi do raskrsnice na kojoj treba skrenuti desno. Put vodi blago uzbrdo izmedju vikendica i izlazi na zaravan. Tu se nalazi drvo sa dva crvena putokaza: levo Velika pleća, pravo Crni vrh.

Odatle se, da biste stigli na Velika pleća, ide levo, makadamskim putem koji se blago uspinje, a vodi kroz šumu jela, borova i breza. Na prevoju, kod putokaza desno za Crni vrh, treba nastaviti dalje putem koji ide talasastim grebenom. Levo je šuma, a desno nekoliko vikendica, posle kojih se sa desne strane uočava šumovito uzvišenje. Tu se staza odvaja od puta na desno i vijuga naviše kroz borovu i brezovu šumu do samog vrha. Sa njega se pruža prekrasan pogled na Ravnu goru i Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčicu i Subjel. Kad je vidik bistar u daljini se vide Golija, Kopaonik, Zlatibor i Tara. Ispod Velike pleći, levo je šumoviti kanjon Crne Kamenice. Pravo na jug pružaju se široke livade visoravni Tometino polje.

U slučaju da želite da dođete na Crni vrh, kod drveta sa crvenim putokazima treba nastaviti putem pravo, blago uzbrdo. Kada se prođu vikendice sa desne strane, staza ulazi u šumu borova, jela, cerića i breza, obraslu gustom travom. Između njih staza vijuga uzbrdo. Uspon nije težak, ali je stalan, pa se povremeno treba odmoriti. Kraj uspona je na samom kamenito-travnatom vrhu koji je označen na nekoliko velikih kamenova. Sa Crnog vrha se pružaju sjapogledi: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčica i Subjel, a kad je vedro u daljini se vide Golija, Kopaonik, Zlatibor, Tara i Zvijezda. Na krajnjem zapadu vide se sve ostale valjevske planine: Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik i ispod njih Drenovački kik, Bukovi i ostala pobrđa. Pogled na sever prema Divčibarama zaklanja šuma kroz koju vodi staza. Sa Crnog vrha postoje staze levo za Veliku pleć i desno za vidikovac Paljba.

staza

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani