Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Planina Maljen

U predelu gde raničarski krajolici Mačve i Pocerine lagano prerastaju u brda, a brda rastu u mnoštvo planina, skućio se i Maljen. Planina iskonske prirodne lepote gospodari u svojim čarima ovim delom Srbije i nesebično nudi svoje lice svima koji su radi da neograničeno naslađuju svoje hedonističke strasti.

Maljen se nalazi u severozapadnoj Srbiji i deo je čuvenog “kružoka” planina koji čine Valjevsku podgorinu. Nalazi se 30~tak kilometara južno od Valjeva kao najvećeg grada ovog okruga. Udaljenost od Beograda jedva da prelazi 120km. Pruža se pravcem istok~zapad u dužini od 25km neslućenih lepota. U tom ambijentu je okružen planinama Povlen i Suvobor. Krase ga mnogi vrhovi, a svaki od njih premašuje 1000m nadmorske visine, što su idealna mesta za osmatranje okoline i uživanje u predivnim vidicima koji naširoko pucaju po čitavoj Srbiji.

Ovde možete videti visove koji će dozvoliti da Vaša čula budu bahata u uživanju, a tu spadaju vrh Kraljev sto (1.104m) kao najviša tačka, Crni vrh (1.098m) odakle puca pogled do Kopaonika, a u ranim jutarnjim satima, kada je vedro nebo, dozvoliće Vam da uočite i Durmitor. Nadalje su tu vrhovi Paljba (1.051m), Golubac (1.050m) u koji stane sva lepota valjevskog kraja, a ime dobio po divljim golubovima koji su se nekada ovde gnezdili i, na kraju, vrh Velika pleć (1.036m), koji liči na ogromnu plećku gledajući sa drugih vrhova.

Velelepni vidici koji pucaju na čitav kraj oko planine Maljen, kao i na mnogo udaljenije krajeve Srbije, nisu jedina stvar koju ova planina ima da ponudi. Tu su i bekrajne mirisne livade i pašnjaci oivičeni ogromnim šumama. Čitava planina je ispresecana mnogobrojnim potocima i rekama koje su usekle mnoge kanjone strmih litica, a te reke su: Bukovska reka, Krčmarska reka, Crna reka i Crna Kamenica. One se svakako moraju naći na spisku mesta koje ovde morate videti, a tu je svakako u vodopad Skakalo (20m) koji pravi reka Manastirica. U svoj toj lepoti našle su se i nadaleko čuvene Divčibare kao jedan od najzačajnijih planinskih i ski centara Srbije. Tako da su one nezaobilazna tačka dolaska na Maljen.

Saveti za putovanje:

Dolazite na planinu i imajte na umu da u svom prtljagu morate imati jaknu, dobre planinarske cipele ili kvalitetne patike. Poneti kabanicu u slučaju promene vremena, što se ovde dešava često zbog specifičnosti same klime ovog kraja.

Kako stići do Maljena:
Od Beograda do planine Maljen imate nešto više od 120km. Putujete Ibarskom magistralom sve do skretanja za Valjevo. Od Valjeva se krećete prema Mionici, a odatle imate još nekih 20km do Maljena i Divčibara. I tu ste.

Do vrhova se stiže najčešće peške, što bi bio i najlepši način kako biste u potpunosti uživali u prirodi. S druge strane, nekim vrhovima možete pristupiti i automobilom. Na primer, do Kraljevog stola, koji se nalazi u istoimenom selu, kao najvišeg vrha planine Maljen, možete stići na oba načina. Kada stignete do vojnog objekta koji više nije otvoren za posetioce, nastavljate stazom koja nije markirana, ka vrhu. I za tri minuta ste na najvišoj tački.

Što se tiče odlazak na vrhove Paljba, Golubac, Velika pleć i Crni vrh, moraćete da budete obazrivi i da se dobro informišete, jer su staze lošije obeležene, a postoje i table koje nisu istinite. Možda bi, u tom slučaju, bilo najbolje da zamolite nekog od lokalnih stanovnika da vas povede u obilazak ili, eventualno, neko od lokalnih vodiča. Ako se odlučite da krenete sami, posebno obratite pažnju kad se budete kretali ka vrhovima Golubac i Ljutom kršu.

 

izvor: avanturista.co

istorija

Planina Maljen

U predelu gde raničarski krajolici Mačve i Pocerine lagano prerastaju u brda, a brda rastu… Više...

Manastir Krčmar

Manastir Krčmar sa crkvom Svetog Nikole Crkva Svetog Nikole u Krčmaru, opština Mionica, u literaturi… Više...

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani