Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Novi projekti za Divčibare!

Grad Valjevo i Turistička organizacija konkurisaće kod ministarstva turizma sa nekoliko projekata vezanih za Divčibare. Ministarstvo je za sada pokazalo interesovanje za izgradnju parkinga i bike parka.

Divčibare koje doživaljaju svoju ekspanziju bile su i teme razgovora predstavnika grada sa ministarkom turizma Tatjanom Matić. Direktorka TO Valjevo Ana Marković kaže da se razgovaralo o nekoliko projekata koji su pripremljeni.

„Objavljen je konkurs ministarstva vezano za podršku projektima u oblsti razvoja turizma. Najpre smo pripremili projekte za parkinge koji su više nego neophodni. Uradjena su idejna rešenja. Jedno se odnosi na autobusku stanicu, garažu i parking mesta kod prodavnice Pepa jer se tu i nalaze gradjevinske parcele. U narednih deset dana biće prijavljena i građevinska dozvola i to je ujedno jedan od najbržih projekata koji može da se realizuje u narednih 4 meseca. Taj parking predvidjen je za 122 automobila, 16 autobusa i pet mesta za lica sa posebnim potrebama, a vrednost projekta je 30 miliona dinara“, objašnjava Markovićeva.

Kako kaže to nije jedini parking sa kojim će grad konkurisati. U pitanju je izgradnja još jednog parkinga koji bi se nalazio kod policijske stanice i pijace. Vrednost ovog drugog projekta je 15 miliona dinara, ali je i parking manji.

„Vreme realizacije za taj projekat je sedam meseci , a predvidjeno je 45 mesta za automobile . Grad je opredelio neka sredstva i za to. A konkurisali smo i sa projektom bike parka, tačnije biciklističkog parka koji podrazumeva staze za bicikle , prostor za parkiranje bicikli, njihov servis i pranje. Predvidjeno je da bike park bude u delu staze na Crnom vrhu. Cilj je da se unaprede i letnji sadržaji, a ne samo zimski, zato je predvidjeno i obeležavanje staza za bicikle, table obaveštenja i sl. Vrednost tog projekta je 11 miliona“,kaže Ana Marković.

Po njenim rečima ministarsvo je iskazalo interesovanje za sva tri pomenuta projekta jer je i predvidjeno vreme realizacije kratko, a podneta je i dokumentacija za gradjevinske dozvole.

Predstavnici grada i TO u ministarstvu su predstavili još jedan projekat, sportsko rekreativne zone koji bi trebao da bude lociran u blizini crkve. Ipak osnovni uslov za ovaj projekat je izmena plana regulacije Divčibara za koji se zna da je vraćen na početak.

„Grad tu ima parcelu, ali se čeka izmena plana jer trenutno to nije namena. Ali mi smo uradili projekat koji podrazumeva trim stazu, sprave za fitnes, odgovarajuće osvetljenje, jednu kružnu pešačku stazu koja bi imala kružnu putanju u dužini od 2,5 km. Vrednost tog projekta je 17 miliona dinara. Ministartvu je prioritet ono za šta postoje dozvole. I parkinzi i bike park je najbliže rešenju. Mi čekamo Skupštinu grada da bi naš program bio usvojen nakon čega možemo da konkurišemo. S obzirom da je Maljen proglašen za predeo izuzetnih odlika naš plan mora da prati očuvanje ekosistema. Osnovni cilj je očuvanje prirode uz unapredjenje sadržaja“, kaže Markovićeva.

Po podacima TO Valjevo na Divčibarama je u prošloj godini do novembra registrovano 136 420 noćenja.

Izvor: vamedia.info

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani