Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Ekstremno vreme pogađa Evropu: Snežne oluje, obilne kiše i olujni vetar stvaraju izazove širom regiona

Pod uticajem snažnih ciklona koji dolaze sa severozapada Evrope, evropski regioni se suočavaju sa izuzetno nestabilnim vremenskim uslovima. U Đenovskom zalivu formirao se sekundarni ciklon, čije će dejstvo u naredna 24 sata izazvati dramatične promene u vremenskim prilikama.

Večeras i tokom noći, očekuju se obilne padavine širom Italije i u području Alpa. Posebno će biti pogođeni sever Italije i južne padine Alpa. Osim obilnih kiša, očekuju se i jake grmljavinske oluje, uz mogućnost poplava i bujičnih struja. Na visinama iznad 1000 metara u Alpima, prognozira se obilan sneg, sa lokalnim akumulacijama do pola metra. Najintenzivnije snežne padavine zahvatiće Alpe severne Italije, južne Švajcarske i zapadne Austrije, gde će postojati rizik od lavina, a sneg će znatno otežati saobraćaj.

U narednim satima, nepogode koje su se prvo pojavile u Italiji i regionu Alpa proširiće se i na širi region. Sloveniju očekuje talas obilne kiše, dok se na severnom Jadranu najavljuju jaki pljuskovi praćeni grmljavinom.

U petak tokom dana, Đenovski ciklon će se premestiti preko severnog Jadrana ka severoistoku, prelazeći preko Panonske nizije. Tokom današnjih sati očekuje se obilna kiša u Sloveniji, Bosni i Hrvatskoj. Na području Jadrana, Istre, Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore prognoziraju se snažni pljuskovi praćeni grmljavinom, sa lokalnim količinama padavina premašujući 100, pa čak i 200 litara po kvadratnom metru, što može izazvati lokalne poplave i bujične struje.

Sloveniju ponovno očekuje porast vodostaja tokova, sa potencijalnom opasnošću od poplava i bujičnih struja. Jak i olujni južni vetar, kao i olujno jugo sa udarima od 100 km/h, podizaće na Jadranu visoke talase, ugrožavajući priobalna područja.

Zahlađenje koje se očekuje tokom dana, naročito u planinama Slovenije, donosi i prelazak obilnih padavina u obliku snega.

Očekuje se da će se vremenski uslovi stabilizovati tokom noći ka suboti u oblasti Jadrana i Slovenije, dok će Bosna, planine i područja oko Jadrana i dalje biti pod uticajem kišnih padavina. U subotu se prognozira vedro i prohladno vreme na Jadranu i u Sloveniji, dok će Bosna i Hercegovina, kao i planinske oblasti, zadržati kišne padavine koje bi u višim predelima mogle preći u sneg.

U Srbiji se, srećom, ne očekuju ekstremni vremenski uslovi poput onih u susednim regionima. Međutim, očekuje se da će padavine iz regiona stići tokom petka popodne i večeri, dok se hladni front sa zahlađenjem planira za subotu.

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani