Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Priprema automobila za put na planinu zimi

Ukoliko ste planirali da u toku novogodišnjih praznika posetite Divčibare i želite to da učinite sa svojim četvorotočkašem treba da znate da je veoma bitna dobra priprema automobila za zimske uslove na ovoj planini.

Znamo da nije praksa ali predlažemo da Vašeg ljubimca odvezete na tehnički pregled kako biste ustanovili da li je na automobilu sve u redu, preventive radi nije na odmet da to pregleda stručno lice.

Tehnički pregled automobila je važan jer ćete tako proveriti da li ima nekih značajnih problema na vašem automobilu koje je potrebno rešiti.

U nastavku ćemo Vam objasniti na šta obavezno da obratite paznju pre kretanja na put.

1. Proverite akumulator

Na niskim temperaturama automobil zahteva dosta struje, počev od paljenja na niskim temperaturama gde se iziskuje više struje, preko upaljenih svetala za maglu do grejanja tokom celog puta… Te shodno tome je veoma bitno da proverite vaš akumulator pre početka puta kako biste bili sugirnu da vam neće napraviti problem. Predlažemo uvek nov akumulator ako planirate duži boravak na planini.

2. Antifriz u motoru

Tokom zimske vožnje jedna od najvažnijih stavki je da osigurate motor vašeg vozila. Zato pažljivo prekontrolišite i odaberite antifriz koji ćete u njega sipati. Takođe, vrlo je važno da ne čekate dan pred put da to uradite. Najbolji antifrizi imaju najnižu tačku smrzavanja i antikorozivnu zaštitu, pa ćete moći bezbedno da putujete i po najnižim temperaturama.

3. Kočioni sistem

Mokri kolovozi, so na putu, rizla koja se meša sa soli kako bi se osiguralo da put ne bude klizav, poledica sve su faktori koji utiču na klizavost puta, pa je veoma bitno da proverite kočioni sistem da radi ravnomerno kako ne bi došlo do neprijatnih situacija zanošenja vozila na putu.

Oprema potrebna za planinske puteve?

Ukoliko ste planirali da se uputite na Divčibare u zimskom periodu u nastavku ćemo nabrojati obaveznu opremu koju treba svaki vozač da ima u svom automobilu i na taj način poveća stepen bezbednosti.

1. Obavezeno poneti lance
2. Vrećicu sa peskom i ašov (spas ukoliko se zaglavite i auto vam proklizava)
3. Sprej za odmrzavanje brave
4. Kanap za vuču (ukoliko se zaglavite da imate kanap kako bi neko mogao da vam pomogne i izvuče vas)
5. Komplet prve pomoći
6. Strugač za sneg
7. Baterijska lampa
8. Ćebe, šibite i upaljač kao i par sveća koje Vam mogu pomoći da zagrejete automobil ukoliko ostanete zavejani na putu a dešava se usled obilnih padavina.

Naravno, u kolima nikada nije loše imati vodu i (visokoenergetsku) hranu. Zato u pregradu za sitnice ubacite nešto dugotrajne hrane, kao što je kikiriki, čokolada, suvo (kajsije, šljive, suvo grožđe…), koštunjavo voće (orasi, bademi…) i slično.

Napunite vaš rezerovar i želimo Vam srećan put!

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani