Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Prvi Sneg U Srbiji Na Vidiku

Srbija, nakon perioda neobično toplih dana sa iznadprosečnim temperaturama, uskoro će se suočiti sa promenama vremena koje označavaju prelazak u zimsku sezonu. Prema rečima Slobodana Sovilja, načelnika Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem (RHMZ), prve snežne padavine mogu se očekivati u narednim danima.

Sovilj je dao svoje viđenje situacije i naglasio da trenutno nema znakova naglog zahlađenja koje bi dovelo do snega u nižim delovima i gradovima. Međutim, za planinske predelima, situacija je drugačija. Sovilj predviđa da će na planinama, već u sredu, 8. novembra, doći do prvih kratkotrajnih snežnih padavina iznad 1.500 metara nadmorske visine, iako će se sneg brzo otapati. Slične padavine mogu se očekivati i u subotu, 11. novembra, kada će se, tokom noći, formirati prvi snežni pokrivač. Na višim planinama, sneg bi mogao dostići debljinu od 10 centimetara, dok će na nižim planinama biti manje snega. Osim toga, predviđa se i zahlađenje koje će doneti jutarnje mrazeve i dnevne temperature tik iznad nule.

U nižim delovima, očekuje se kiša, dok će sneg padati na većim nadmorskim visinama.

Sledeća sedmica započinje suvim i relativno hladnim vremenom, a naredno naoblačenje najavljeno je za drugu polovinu sedmice, tačnije za četvrtak, 14. novembar. U nižim predelima, ovaj oblaci će doneti kišu, dok će sneg padati samo na najvišim planinama.

Meteorolog Sovilj ističe da se kako jesen odmiče, temperature postaju niže, mada i dalje iznad proseka za ovo doba godine. Prve snežne pahulje očekuju se samo na planinama, a srednji datum za prvi sneg u Srbiji je 23. novembar. Sovilj takođe primećuje globalni trend porasta temperatura, što dovodi do smanjenja broja dana sa snežnim pokrivačem, kao i smanjenja učestalosti i intenziteta snežnih padavina. U posleratnim decenijama, broj dana sa snežnim pokrivačem u Beogradu smanjen je na polovinu u poređenju sa periodom od 1950-1960. godina, što je posledica opšteg porasta temperatura u regionu od oko dva stepena u odnosu na sredinu prošlog veka.

Sudeći prema najavama, Srbija će uskoro doživeti prelazak u zimsku sezonu, sa nadama za prve snežne čarolije u planinskim predelima, dok će niži delovi i dalje biti pod uticajem kišnih padavina. Ovi meteorološki fenomeni jasno pokazuju uticaj klimatskih promena na vremenske uslove u regionu.

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani