Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Vidrak uklanja deponije sa Divčibara!!!

Vidrak Valjevo od juče 25.11.2022 uklanja divlju deponiju na Malom Golubcu na Divčibarama. Nakon više apela meštana divlja deponija se napokon uklanja ali ne po prvi put!

 

Iz Vidraka za portal VAmedia.info kažu sledeće:

„Ovo nije prvi put da uklanjamo divlju deponiju sa lokacije Golubac. To smo već činili nekoliko puta, ali jednostavno mi kao preduzeće nemamo mehanizme da bismo zaustavili stvaranje divljih deponija. Naši radnici iz šume su izneli kubike i kubike otpada . Shvatite iz šume . Doslovce naši radnici idu i sakupljaju otpad ovde u okolini. Pa to nije niko iz Valjeva došao i rasuo to su ljudi koji žive ovde napravili. Jednostavno smeće se baca na sve strane i to u velikim količinama . Mi ne možemo da čuvamo stražu ovde , a inspekcijski organi obilaze Divčibare jednom sedmično što nije dovoljno“, kaže Živko Vidić šef u RJ za izdjubravanje i odvoz na deponiju u JKP Vidrak.

 

 

Pored nesavesnih gradjana koji komunalni otpad rasipaju na sve strane i pored kontejnera i korpi u samom centru Divčibara , dodatni problem prave oni koji grade na Divčibarama.

„Mi ovde imamo preko 500 kubika gradjevinskog otpada. Pojedini investitori jednostavno neće da kupe kontejnere ili kupe jedan , a treba im tri ili pak četiri . Oni neće da plaćaju odvoženje otpada i zato imamo ovakve situacije . Njihovi kamioni deponuju gradjevnski otpad gde stignu“, kaže Vidić i objašnjava da su po zakonu investitori dužni da propisno odlože otpad što se ne čini.

„Nije u opisu posla Vidraka da se bavi gradjevinskim otpadom. Rešenje je ili da se otkupi parcela i formira deponija za tu vrstu otpada ili da jednostavno inspekcije zatraže od investitora papire gde deponuju otpad. Česta je situacija da im je projektom predvidjeno da imaju mesta za kontejnere , ali oni to ne poštuju već ta mesta pretvraju u parking mesta pa kontejnera ni nema. Mi nismo nadležni za tu vrstu kontrole , ali nismo nadležni ni za gradjevinski otpad. Ovo je nešto što moramo da uradimo jer ne postoje druge službe , da mi ne odnosimo ovako otpad pa sve bi bilo zatrpano smećem“, objašnjava Vidić.

„Gradjani dodju pa slikaju divlje deponije i rasut otpad po šumama, poljanama i krive Vidrak za to. Pa nismo mi to rasuli i pobacali , a preduzeće nema kapacitete da ima posebne radne jedinice koje će da se staraju samo o Divčibarama i da patroliramo ovde na planini. Ovo je sramota kako se odnose prema prirodi i sopstvenom okruženju“, ogorčen je Vidić.

*Agencija za zaštitu životne sredine, ove nedelje, objavila je Izveštaj o upravljanju otpadom u 2021, prema kojem je količina otpada koji se prikuplja na pravilan načina, porasla od 2016. do prošle godine sa 14% na 42%. Međutim, prema njihovoj analizi od 1.170 očišćenih divljih deponija, u toku praćenja, na 987 lokacija se ponovo vratilo odlaganje otpada.

 

izvor: VAmedia.info

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani