Pretraga smeštaja

Pretraga smeštaja
Meteorolog Otkriva: Srbija Se Priprema za Zimu s Tri Ledena Talasa

Meteorološka situacija u Srbiji postaje sve zanimljivija i neobičnija kako se bližimo zimskoj sezoni. Prema najavama meteorologa Ivana Ristića, očekujemo tri ledena talasa tokom narednih meseci, koji će značajno uticati na vremenske prilike u zemlji.

Na kratkoročnom planu, sreda će doneti pad temperature u Srbiji, s temperaturama koje će pasti između 10 i 15 stepeni. Kiša će takođe biti prisutna, a oblak će prvo zahvatiti zapad i sever Srbije, šireći se prema jugu. Srećom, Vojvodina bi trebala doživeti razvedravanje i manji pad temperature tokom srede.

Prema Ristićevim prognozama, kiša će privremeno prestati u četvrtak i petak, dok će jugoistočni vetrovi pojačati brzinu, dosežući brzinu od 70 km/h u Banatu. Međutim, u subotu se očekuje novi oblak i pad temperature, čime ulazimo u razdoblje s temperaturama između 10 i 15 stepeni, uz povremenu kišu.

Što se tiče dugoročnih prognoza za treću dekadu jeseni, Ristić najavljuje značajno zahlađenje i mogućnost prvih pahulja. Ova zima, prema njegovim rečima, obećava da će biti znatno zanimljivija od prethodnih godina, s predviđanjem tri ledena talasa.

Prvi talas se očekuje nakon Nove godine, od Božića pa sve do posle 20. januara, i bit će najduži i najhladniji period ove zime. Drugi hladni talas dolazi u drugoj dekadi februara, a treći u prvoj dekadi marta. Ristić veruje da će biti i snega u ovim talasima, što dodatno pojačava simptome zbog ovih predstojećih vremenskih izazova.

Najave o tri ledena talasa tokom nadolazeće zime podstiču na pripremu i oprez. Srbija će morati da se suoči s izazovima koje donose promenljive vremenske prilike, nagli padovi temperatura i kišni periodi. Građani i nadležne institucije trebaju biti spremni za moguće posledice ovih promena.

Meteorolog Ivan Ristić, koji je tokom godina stekao poverenje svojim preciznim prognozama, poziva građane na pridržavanje saveta i upozorenja kako bi se zaštitili od potencijalnih nepogoda. Na primer, priprema vozila za zimske uslove, provera krova i oluka na kućama radi sprečavanja poplava i oštećenja, kao i praćenje saveta lokalnih vlasti i servisa za prognozu vremena mogu biti koraci u pravom smeru.

Uzimajući u obzir ovakve prognoze, svakako bi bilo dobro da građani unapred razmotre mere opreza i pripreme se za potencijalno izazovno vreme. Planiranje i pravilno reagovanje mogu značajno smanjiti potencijalne štete i olakšati suočavanje s ekstremnim vremenskim uslovima.

Kako se pripremate za zimu i ledeni talasi koji se očekuju? Budite obazrivi i budite spremni da se prilagodite promenljivim vremenskim uslovima kako biste ostali sigurni i bezbedni tokom hladnih meseci koji slede.

LIVE Cam Divčibare

LIVE kamere Divčibare

Vremenska prognoza za Divčibare

smer vetra:
brzina vetra:
Naleti vetra:
pritisak:
vlažnost:
oblačnost:
UV zračenje:
Tačka orošavanja:
Vidljivost:
Količina kiše:
Količina snega:

Naredni dani